facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Leczo

Przepis dodał: Olga

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

* 60 dag papryki
* 50 dag pomidorów
* 1 duża cebula
* ząbek czosnku
* olej
* 20 dag kiełbasy lub parówek
* papryka czerwona w proszku
* ewentualnie czuszka

Przygotowanie


Pokroić cebulę w plastry, smażyć na oleju, aż będzie szklista, posypać papryką w proszku (po odstawieniu z ognia). Paprykę odpestkować i pokroić w paski. Dołożyć do cebuli, posolić i dusić pod przykrywką na małym ogniu ok. 10 minut. Pomidory obrać, potem pokrojone wrzucić do papryki. Wszystko gotować tak długo, aż prawie cały płyn wyparuje. Dodać pokrojoną w krążki kiełbasę lub parówki i posiekany czosnek. Warto dorzucić drobno pokruszoną czuszkę - leczo będzie bardzo ostre. Węgrzy jedzą leczo na śniadanie i kolację z pieczywem. Na obiad zwykle podają z ryżem. Leczo  o wiele lepiej smakuje, jeśli wbijemy do niego 3 jajka i pomieszamy aż się zetną. Do ryżu bardziej jednak pasuje odmiana lecza bez jajka. Leczo  jest też smaczne, jeśli na początku zamiast oleju smażymy pokrojony drobno boczek wędzony (10 dag), aż się wytopi, odkładamy i na wytopionym tłuszczu smażymy cebulę, później do papryki i pomidorów dodajemy skrawki boczku.

Ilość odsłon: 1055
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl