facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Legumina z brzoskwiń

Przepis dodał: Olga

Ocena

1,00 ( 1 głosów )

Składniki

500 g brzoskwiń
4 jaja
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mleka
cukier waniliowy
2 łyżki mąki
sól
masło do formy

Przygotowanie

Brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić w ćwiartki. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać sól i mąkę.

W rondlu zagotować mleko i wrzącym rozprowadzić żółtka (dolewając stopniowo), stale mieszając. Postawić na małym ogniu, nie przestając mieszać, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i ostudzić, ciągle mieszając.

Ogniotrwałą miskę posmarować masłem i ułożyć na dnie warstwę brzoskwiń. Pozostałe brzoskwinie pokroić na drobne kawałeczki i dodać do wystudzonego kremu.

Z białek ubić sztywną pianę i ostrożnie połączyć z kremem. Otrzymana masę wlać na brzoskwinie i piec około 30 minut w średnio nagrzanym piekarniku.

Podawać natychmiast.

Ilość odsłon: 742
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl