facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Lemon drizzle cake. Ciasto cytrynowe z makiem i cytrynową polewą. Kuchnia angielska.

Przepis dodał: Migotka

Ocena

5,00 ( 2 głosów )

Składniki

? 150 g miękkiego masła
? 200 g brązowego cukru (najlepiej drobnego)
? 3 jajka + 1 żółtko
? 4 cytryny, skórka i sok
? 2 łyżki maku
? 300 g mąki
? 2 łyżeczki proszku do pieczenia
? 1 łyżeczka sody oczyszczonej
? szczypta soli

Polewa:
? 1 łyżka drobnego cukru
? 1/2 cytryny, wyciśniętej
? 1 łyżka "lemon curd" *
? 1 łyżka brązowego cukru

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Okrągłą formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Mikserem utrzeć miękkie masło z cukrem na puszysty krem (około 8 minut).
  • W drugiej misce lekko ubić jajka i żółtko. Wlewać je małymi porcjami do utartego masła, ciągle miksując.
  • Dodać skórkę i sok z cytryny oraz mak. Delikatnie wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i sodą.
  • Ciasto wlać do przygotowanej formy i piec przez około 60 minut lub nieco dłużej, aż patyczek wetknięty w środek będzie suchy. Piec aż ciasto będzie lekko brązowe.
  • Polewa: Wymieszać cukier z sokiem z cytryny. Polać po cieście. Rozsmarować "lemon curd" i posypać cukrem.
Ilość odsłon: 1287
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl