facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Leszcz urodzinowy z grzybami

Przepis dodał: Alex

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

1 leszcz wagi 2,5-3 kg,
50 dkg prawdziwków świeżych bądź mrożonych,
1 marchewka,
1 pietruszka,
kawałek selera lub 1 kostka bulionowa,
2 łyżki octu,
1 liść laurowy,
5 ziaren ziela angielskiego,
2 goździki,
1 szklanka białego wina,
2 żółtka,
1 łyżka mąki,
1 łyżka cukru,
10 dkg masła,
sól i pieprz

Przygotowanie

1. Leszcza sprawić, odfiletować i pokroić na mniejsze kawałki, skropić octem i pozostawić na pół godziny.

2. Z głowy, ogona i kręgosłupa, warzyw z dodatkiem przypraw ugotować 2 szklanki gotowego wywaru.

3. Prawdziwki oczyścić i pokroić w paski.

4. W rondlu rozpuścić masło i usmażyć na nim kawałki ryby opruszone mąką. Wyjąć rybę, wrzucić na ten sam tłuszcz grzyby.

5. Na usmażone grzyby położyć rybę, wlać wywar i wino, dodać sól, pieprz i cukier.

6. Gotować na wolnym ogniu 30 minut. Nie mieszać. 7. Leszcza wyjąć na głęboki półmisek, wywar zaciągnąć żółtkami i tak powstałym sosem polać obficie rybę.

 

Ilość odsłon: 657
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl