Przygotowanie
1.
Skórkę pomarańczową drobno pokroić,zalać spirytusem w butelce,zakorkować lub zamknąć i pozostawić na 5 dni.
2. Po 5 dniach świeże,dojrzałe pomarańcze w ilości 50 dag umyć,sparzyć gorącą wodą,osuszyć ściereczką i zetrzeć wierzchnią warstwę skórki na tarce o drobnych otworach.
3. Wodę w ilości 400ml zagotować z 50dag cukru i otartą skórką pomarańczową.Wystudzić.Ostudzony syrop połączyć z przecedzonym spirytusem i sokiem wyciśniętym z pomarańcz.Wlać do jednej dużej lub dwóch mniejszych butelek,zamknąć i pozostawić na 48 godzin.Następnie przelać przez lejek z watą do innej butelki lub butelek,zamknąć i pozostawić na 2-3 miesiące.
2. Po 5 dniach świeże,dojrzałe pomarańcze w ilości 50 dag umyć,sparzyć gorącą wodą,osuszyć ściereczką i zetrzeć wierzchnią warstwę skórki na tarce o drobnych otworach.
3. Wodę w ilości 400ml zagotować z 50dag cukru i otartą skórką pomarańczową.Wystudzić.Ostudzony syrop połączyć z przecedzonym spirytusem i sokiem wyciśniętym z pomarańcz.Wlać do jednej dużej lub dwóch mniejszych butelek,zamknąć i pozostawić na 48 godzin.Następnie przelać przez lejek z watą do innej butelki lub butelek,zamknąć i pozostawić na 2-3 miesiące.