facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Likier pomarańczowy własnej roboty

Przepis dodał: Marakuja

Ocena

4,00 ( 2 głosów )

Składniki

400ml wody;
50dag cukru;
0,5 litra spirytusu;
50 dag pomarańcz;
10dag skórek pomarańczowych;
szklane butelki;

Przygotowanie

1. Skórkę pomarańczową drobno pokroić,zalać spirytusem w butelce,zakorkować lub zamknąć i pozostawić na 5 dni.



2. Po 5 dniach świeże,dojrzałe pomarańcze w ilości 50 dag umyć,sparzyć gorącą wodą,osuszyć ściereczką i zetrzeć wierzchnią warstwę skórki na tarce o drobnych otworach.



3. Wodę w ilości 400ml zagotować z 50dag cukru i otartą skórką pomarańczową.Wystudzić.Ostudzony syrop połączyć z przecedzonym spirytusem i sokiem wyciśniętym z pomarańcz.Wlać do jednej dużej lub dwóch mniejszych butelek,zamknąć i pozostawić na 48 godzin.Następnie przelać przez lejek z watą do innej butelki lub butelek,zamknąć i pozostawić na 2-3 miesiące.
Ilość odsłon: 5363
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl