facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Likier z dzikiej róży

Przepis dodał: Huniu

Ocena

3,00 ( 1 głosów )

Składniki

0,5 kg owoców dzikiej róży
skórka z pomarańczy
kawałek cynamonu
szklanka miodu
szklanka wody
1l winiaku
pół szklanki spirytusu

Przygotowanie

Owoce trzeba dokładnie umyć, obrać z szypułek. Żeby ułatwić sobie prace, należy zbierać owoce dopiero po pierwszym przymrozku, są one wtedy dużo miększe i nie trzeba nawet wydobywać z nich pestek. Przygotowane owoce wrzucić do słoja z pokrojoną skórką pomarańczy i cynamonem, zalać winiakiem i spirytusem, zakorkować i zostawić na słońcu 2 tygodnie, codziennie potrząsać słojem. Potem przefiltrować. Zagotować syrop z miodu i wody, ostrożnie wlać macerat. Odstawić w zamkniętym naczyniu na 3 dni, potem przefiltrować i wlać do butelek. Nadaje się po kilku miesiącach.
Ilość odsłon: 1640
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl