Przygotowanie
- Umyte i osuszone filety kroimy w słupki grubości ok. 1,5 cm.
- Ogórek kroimy wzdłuż na połowy, wydrążamy pestki a miąższ kroimy w cienkie słupki.
- Parzmy pomidory, obieramy ze skórki, kroimy w grubą kostkę.
- Na dość głębokiej patelni lub płaskim rondlu rozgrzewamy olej wraz z masłem i przez 2 minuty obsmażamy łososia.
- Następnie przekładamy rybę na talerz, a na tłuszcz wrzucamy cebulę i smażymy 2 minuty. dodajemy ogórek i smażymy dalsze 2 minuty.dolewamy wino, chwile gotujemy, wlewamy śmietanę i wsypujemy łyżkę szczypiorku. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Gotujemy makaron al dente. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
- Do powstałego sosu zaś wkładamy łososia i zagotowujemy.
- Na półmiski wykładamy makaron, zaś na wierzch łososia w sosie. Posypujemy pozostałym szczypiorkiem.