facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Makaron z krewetkami i botwinką

Przepis dodał: Daria

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

? pęczek botwinki bez buraczków
? Miodowy sos winegret
? 3 łyżki sera ricotta lub twarożku koziego

? 3 łyżki oleju roślinnego
? 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
? 2 łyżki masła
? 12 surowych dużych krewetek Tigers
? 100 g makaronu tagliatelle
? tarty Parmezan
? 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
? sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie

  • Botwinkę dokładnie umyć, odciąć korzonki, osuszyć. Małe, środkowe liście odłożyć, polać miodowym sosem winegret, dodać ser ricotta i odstawić. Resztę liści pokroić na około 4 cm kawałki.
  • Na patelnię wlać 1 łyżkę oleju roślinnego, dodać czosnek i zrumienić, zdjąć z patelni i odłożyć. Na tą samą patelnię wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek i dodać masło. Włożyć pokrojone liście botwinki i podsmażyć na wolnym ogniu przez 1 - 2 minuty, ciągle mieszając. Doprawić solą oraz pieprzem.
  • Oderwać głowy krewetkom i obrać z pancerzy. Oprószyć solą i włożyć na rozgrzaną drugą patelnię z 2 łyżkami oleju roślinnego. Smażyć z każdej strony po 2 - 3 minuty, aż będą miękkie w środku.
  • Krewetki przełożyć na patelnię z botwinką, wymieszać. Makaron ugotować al dente, wyłożyć do głębokich talerzy razem z botwinką i krewetkami. Posypać zrumienionym czosnkiem oraz tartym Parmezanem. Podawać z sałatką z młodych listków botwinki i ricotty. Makaron doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem, polać oliwą z oliwek extra virgin.
Ilość odsłon: 836
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl