Przygotowanie
Wkruszyć drożdże do miski, dolać mleko o temp. 37 C. Mieszać do rozpuszczenia i dodać rozpuszczony tłuszcz o temp. 37 C.
Zmiksować jaja z cukrem i dodać do miski, wsypać mąkę i wyrobić.
Ciasto powinno odchodzić od miski.
Przykryć i odstawić ciasto do wyrośnięcia na 10 min. w temperaturze pokojowej.
Wykroić gniazda nasienne z jabłek i pokroić na cząstki.
Na oprószonej mąką stolnicy wyrobić ciasto na gładką i elastyczną masę. Wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę równomiernie wyłożyć ciastem.
Jabłka ułożyć równo na cieście. Posypać cukrem i cynamonem. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 20 min. Nastawić piekarnik na 180 C.
Piec 15-20 min. aż ciasto nabierze złotego koloru.