facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Niebieski ser z pomarańczowo-migdałowymi biscotti i figami

Przepis dodał: Wiola S.

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki


przepisy z programów
Niebieski ser z pomarańczowo-migdałowymi biscotti i figami

Przepis z programu Surfing po menu 4 (odc.2)

trudność: łatwe

Składniki
600g miękkiego niebieskiego sera
12 świeżych fig
300 ml słodkiego deserowego wina
? łyżeczki cukru do smaku (jeśli wino nie jest wystarczająco słodkie)
1 łyżka miodu z manuki
1 liść laurowy
2 laski cynamonu koszyk
1 laska wanilii

Składniki na biscotti
250 g mąki
250 g cukru
? łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
80g sułtanek
80g suszonych brzoskwiń
150g całych, zblanszowanych migdałów
skórka z 2 pomarańczy

Przygotowanie

Figi
Usuń szypułki z fig i ponacinaj na krzyż spód owoców. Wszystkie składniki sosu wrzuć do szerokiego rondla i podgotuj w nim figi do miękkości. Wyjmij je i odsącz, zredukuj płyn do konsystencji syropu.

Biscotti
Wymieszaj wszystkie suche składniki, dodaj jajka i wymieszaj ciasto. Uformuj z ciasta prostokąt o grubości ok. 3 cm i 10cm szerokości i włóż do wysmarowanej tłuszczem blachy. Piecz w temperaturze 160°C przez 20 minut, aż ciasto będzie zwarte. Wystudź je i pokrój w paski grubości 2mm. Rozłóż płasko na blasze i piecz w temperaturze 170°C przez 5 minut, aż ciasto będzie lekko brązowe i chrupiące. Do podania pokrój ser na ładne trójkąciki, obok połóż figi i stosik z biscotti.

Ilość odsłon: 2213
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl