facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Orzechowiec z krupczatki

Przepis dodał: Babcia Kazimiera

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

0,5 kg mąki krupczatki,
5 jajek,
2 łyżki proszku do pieczenia,
1 kostka margaryny ,
1 szklanka cukru,
300g orzechów włoskich,
200g rodzynek,
2 łyżki kakao.

POLEWA:

1/2 kostki masła,
1 szklanka cukru,
4 łyżki wody,
3 łyżki kakao.

Przygotowanie

Mąkę, żółtka, proszek do pieczenia i margarynę zagnieść, powstałe ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao. Wstawić wszystkie części do lodówki na 30 min. Białka i cukier ubić na sztywną pianę. Wyjać ciasto z lodówki, jedną białą część i brązową potrzeć na tarce na blachę , nałożyć posiekane orzechy i rodzynki, nałożyć pianę z białek, posypać ostatnią częścią potartego białego ciasta.Polać polewą czekoladową. Piec w temperaturze 180 st .C  okpło 40 minut.

POLEWA:

Masło, cukier, wodę i kakao włożyć do małego garnuszka, po połączeniu składników gotować ok. 20 min. na malutkim ogniu.

Ilość odsłon: 1009
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl