facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Papryki faszerowane z włoską nutą

Przepis dodał: Wiola S.

Ocena

4,00 ( 2 głosów )

Składniki

# 8 średniej wielkości papryk ( czerwona , żółta inna- obojętne )
# 30 dag mięsa mielonego ( użyłam mieszane z wieprzowiny i wołowiny )
# 10 dag suchego ryżu ( 1 woreczek )
# 2 duże cebule ( użyłam cukrowe )
# 2 łyżki oleju ( z pestek winogron lub inny )
# 8 dużych czarnych oliwek
# 1/4 szklanki pokrojonych w drobną kosteczkę suszonych pomidorów w oleju
# 2 łyżeczki przyprawy ,, Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią "
# 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
# sól
# miód do doprawienia
# 2 łyżki suszonej bazylii
# 1/2 szklanki pokrojonej natki pietruszki
# Delikat ,,Moc koperku i pietruszki " do smaku
# 1 kostka bulionowa wołowa Knorra
# 1 kostka bulionowa Wieprzowa Knorra ( jak nie ma to użyć drobiowej lub wołowej )
# 7 szklanek wody
# 16 szt. wykałaczek

Przygotowanie

Ugotować ryż w lekko osolonej wodzie .Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Oliwki pokroić w plasterki. Wymieszać mięso, ryż ,. cebulę, oliwki, pomidory suszone , natkę pietruszki . Doprawić pieprzem, Delikatem , bazylią , przyprawą ,, Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią " . Z papryk odkroić górny ( z ogonkami ) - usunąć gniazda nasienne , napełnić farszem , przykryć ,, pokrywką " ( usunąć maksymalnie ogonek ) i przymocować każdą 2 wykałaczkami . Ustawić w szerokim garnku o takiej średnicy by wypełniały całe dno i wszystkie były w jednej warstwie ( bez zbędnego luzu ) . Zalać wodą ( ok 7 szklanek ) , dodać kostki bulionowe . Gotować na średnim gazie pod uchyloną przykrywką ok 45 minut od zagotowania . Delikatnie odlać ok 2 szklanek wywaru i rozrobić w nim przecier pomidorowy . Wlać do garnka poruszając nim tak by sos się wymieszał . Doprawić sos do smaku odrobiną miodu ( lub cukrem ) i dusić jeszcze na małym gazie 15 minut. Jeśli ktoś lubi to może zaprawić przed podaniem sos śmietanką i zagęścić zasmażką - ja tego nie robię . Podawać wg upodobania . Ja podaję same w sosie posypane natka pietruszki i kilkoma pokrojonymi czarnymi oliwkami ( jak mam świeżą bazylię lub oregano to używam zamiast natki do posypania ). Można podać z pieczywem lub ziemniakami .
Jesli zostanie sosu ( bo jest go sporo ) to ja na jego bazie robię zupę pomidorowo-paprykową .

Ilość odsłon: 745
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl