facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Pasztet z marchewki

Przepis dodał: Olga

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki



1,75 kg marchewki
1 litr rosołu z kostki
duży pęczek natki pietruszki
190 g masła
2 łyżki cukru
100 ml białego wina
4 jaja
4 łyżki mąki
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka utartej skórki cytrynowej
250 ml gęstej śmietany
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
olej do smarowania formy

Przygotowanie

Na początek marchewkę oczyscić, umyć, odłożyć 750 g marchewki tej samej wielkości, resztę pokroić w talarki, włożyć do 750 ml gorącego rosołu, gotować 20 min. Całe marchewki ułożyć w jednym rzędzie w płaskim rondlu, dodać 2 łyżki masła, postawić na silnym ogniu, smażyć 5 min. Następnie ogień zmniejszyć, marchewki zalać 250 ml rosołu i winem, dodać sól, cukier i gotować do odparowania sosu, obracając je, by równomiernie pokryły się gęstym sosem z gotowania.

Ostudzić.

Pietruszkę opłukać, oczyścić, posiekać. Ugotowaną marchewkę w talarkach zmiksować. Wbić jaja, dodać smietanę, sok cytrynowy, skórkę cytrynową, masło i mąkę, wsypać pietruszkę, przyprawić solą, pieprzem i utartą gałką, dokładnie wymieszać.

Formę na pasztet wysmarować olejem, wyłożyć folią aluminiową, ponownie posmarować olejem. Na dnie ułożyć warstwę masy marchewkowej, następnie warstwę całych marchewek w sosie, ponownie warstwę masy, marchewki i zakończyć warstwą masy. Formę przykryć natłuszczoną folią, wstawić do gorącej kąpieli wodnej w ogrzanym do temp. 150 st. C. piekarniku. Piec przez godzinę.

Po upieczeniu zdjąć folię, pasztet ostudzić, wstawić na noc do lodówki. Podawać pokrojony w plastry z sosami ziołowymi.

Ilość odsłon: 669
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl