facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Patelnia pełna białka: ciecierzyca ze świeżą bazylią, dynią i boczkiem

Przepis dodał: katarzyna_fly

Ocena

4,00 ( 1 głosów )

Czas przygotowania

30 min.

Składniki

• 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy marki Halina (ok. 250 g)
• 200g ryżu brązowy Britta
• 1/2 szklanki pomidorów koktajlowych
• 2 szklanki pokrojonej dyni hokkaido
• 2 puszki mleczka kokosowego (po ok. 400 g)
• olej do smażenia
• 1 cebula
• 500 g szynki mielonej
• 200 g boczku wędzonego
• 1 łyżeczka curry
• 1 łyżeczka kuminu,
• 1/2 łyżeczki garam masala
• szczypta ostrego chilli
• 2–3 ząbki czosnku
• 1 jajko
• sól, pieprz

Przygotowanie

1. Połącz jajko, szynkę mieloną, przyprawy (garam masalę, kumin, chilli). Dopraw solą, pieprzem. Dodaj starty czosnek, wymieszaj.

2. Uformuj małe kulki i smaż na niewielkim płomieniu.

3. Na drugiej patelni i zeszklij boczek, dodaj czosnek, smaż chwilkę, dodaj cebulę, zeszklij.

4. Dodaj 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy, dodaj mleczko kokosowe, pomidory (pokrojone w ćwiartki), curry. Całość duś kilka minut, dodaj pulpeciki z pierwszej patelni, dopraw do smaku.

5. Posyp całość świeżą bazylią lub kolendrą.

6. Podawaj z ryżem brązowym Britta.

Ilość odsłon: 66
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl