facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Pieczona cukinia nadziewana grzybami, papryką i serem

Przepis dodał: Daria

Ocena

4,67 ( 3 głosów )

Składniki

Porcja dla dwóch osób:
- 2 średnie cukinie
- 8 średnich grzybów (prawdziwki, podgrzybki, kurki itp)
- 1 cebula
- 1/4 papryki czerwonej
- 8 plastrów sera żółtego
- 2 łyżki masła
- 4 kwadraty folii aluminiowej
Przyprawy:
- sól
- pieprz czarny mielony
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- ketchup

Przygotowanie

Obie cukinie myjemy porządnie i przecinamy wzdłóż. Każdą z połówek wydrążamy tak aby od skórki odstawało jeszcze jakieś 8 mm miąszu z cukini. Następnie delikatnie przyprawiamy środek wyżej wymienionymi przyprawami.

Grzyby myjemy i kroimy w miarę drobną kostkę. Rozgrzewamy chwilę patelnie z dwoma łyżkami masała i następnie wrzucamy od czasu do czasu mieszając. Przyprawiamy 1 łyżeczką pieprzu cayenne, pół łyżeczki czarnego mielonego pieprzu i solą do smaku tak jak lubimy. Musimy uważać, bo grzyby łatwo przesolić.

Dorzucamy pokrojoną w kosteczke paprykę i posiekaną drobno cebulę. Smażymy do momentu zaruminienia się cebuli. Nie za długo by nie przypalić grzybów.

Przekładamy wszytsko do wydrążonych wcześniej cząstek cukinni. Dociskamy i wyrównujemy wszytsko łyżeczką.
Piekarnik  nagrzewamy do 200 stopni C ( grzałka górna i grzałka dolna włączona). Każda z cukiń ukladamy na środku folii aluminiowej. Następnie zwijamy od góry w ten sposób aby pod koniec pieczenia można była ją łatwo odwinąć i dołożyć sera żółtego.

Wstawiamy cukinie do piekarnika na około 25 minut. Nastepnie wyciagamy, odwijamy folie i ukladamy na wierzchu plastry sera. Zostawiając odwinięte wkładamy jeszcze na chwilę do pikekarnika i czekamy aż ser się rozpuści.

Polewamy ketchupem. Smacznego

Ilość odsłon: 1917
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl