Przygotowanie
Obie cukinie myjemy porządnie i przecinamy wzdłóż. Każdą z połówek wydrążamy tak aby od skórki odstawało jeszcze jakieś 8 mm miąszu z cukini. Następnie delikatnie przyprawiamy środek wyżej wymienionymi przyprawami.
Grzyby myjemy i kroimy w miarę drobną kostkę. Rozgrzewamy chwilę patelnie z dwoma łyżkami masała i następnie wrzucamy od czasu do czasu mieszając. Przyprawiamy 1 łyżeczką pieprzu cayenne, pół łyżeczki czarnego mielonego pieprzu i solą do smaku tak jak lubimy. Musimy uważać, bo grzyby łatwo przesolić.
Dorzucamy pokrojoną w kosteczke paprykę i posiekaną drobno cebulę. Smażymy do momentu zaruminienia się cebuli. Nie za długo by nie przypalić grzybów.
Przekładamy wszytsko do wydrążonych wcześniej cząstek cukinni. Dociskamy i wyrównujemy wszytsko łyżeczką.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C ( grzałka górna i grzałka dolna włączona). Każda z cukiń ukladamy na środku folii aluminiowej. Następnie zwijamy od góry w ten sposób aby pod koniec pieczenia można była ją łatwo odwinąć i dołożyć sera żółtego.
Wstawiamy cukinie do piekarnika na około 25 minut. Nastepnie wyciagamy, odwijamy folie i ukladamy na wierzchu plastry sera. Zostawiając odwinięte wkładamy jeszcze na chwilę do pikekarnika i czekamy aż ser się rozpuści.
Polewamy ketchupem. Smacznego