facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Pieczona Szynka

Przepis dodał: Daria

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

? 2,5 kg surowej szynki z warstwą tłuszczu
? 5 ząbków czosnku
? 2 łyżki płynnego miodu
? 15 goździków
? łyżeczka pieprzu
marynata:
? 2 szklanki czerwonego półwytrawnego wina
? 3 cebule
? 5 ziaren ziela angielskiego
? 5 liści laurowych
? łyżeczka rozmarynu
? łyżeczka jagód jałowca
? 4 łyżki oleju z pestek winogron
? cytryna
? łyżka cukru

Przygotowanie

Przygotuj emaliowane naczynie niewiele większe od szynki.
Na dnie połóż kilka plasterków cytryny ze skórką i cebuli.
Natrzyj szynkę solą, włóż do naczynia. Wlej do rondla wino, wsyp korzenne przyprawy potrzebne do marynaty, rozmaryn i cukier. Wrzuć resztę plasterków cebuli i cytryny.
Podgrzewaj pod przykryciem 15 minut.Zalej mięso wystudzoną marynatą, wierzch posmaruj łyżką oleju i odstaw w chłodne miejsce na 24 godziny.
Kilka razy przewracaj szynkę, za każdym razem polewając łyżką oleju.
Wyjmij szynkę z marynaty, osusz i natnij w kratkę co 3 centymetry. Zasznuruj by nadać jej ładny kształt, naszpikuj goździkami i pociętymi ząbkami czosnku, posyp pieprzem i polej miodem.
Odstaw na 2 godziny.
Połóż szynkę na dnie brytfanny, wlej kilka łyżek marynaty i piecz w temperaturze 180ºC.
Przez pierwsze trzy kwadranse polewaj marynatą (razem z przyprawami), a potem sosem z brytfanny.
Po 2,5 godzinach pieczenia szynka powinna być miękka i soczysta.

Ilość odsłon: 866
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl