Przygotowanie
1.
W miseczce wymieszać 4 łyżki oleju, 4 łyżki soku z cytryny, przyprawę i czosnek zmiażdżony w wyciskaczu. Większość gotowych mieszanek przyprawowych zawiera sól, więc potrawy nie trzeba dosalać, ale jeśli używamy samych ziół, wtedy do marynaty trzeba dodać jeszcze ok 1/4 łyżeczki soli.
2. Udka z kurczaka ułożyć w dużym głębokim talerzu, zalać marynatą, przykryć folią spożywczą lub aluminiową i marynować min. 6 godzin w lodówce.
3. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju. Zrumienić udka na dość dużym ogniu (ok. 5 minut z każdej strony).
4. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
5. Udka przełożyć do szklanego, żaroodpornego naczynia. Wlać na dno jeszcze 4 łyżki oleju i ułożyć w naczyniu zrumienione udka. Piec w gorącym piekarniku ok 45 minut, podlewając sosem z pieczenia
2. Udka z kurczaka ułożyć w dużym głębokim talerzu, zalać marynatą, przykryć folią spożywczą lub aluminiową i marynować min. 6 godzin w lodówce.
3. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju. Zrumienić udka na dość dużym ogniu (ok. 5 minut z każdej strony).
4. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
5. Udka przełożyć do szklanego, żaroodpornego naczynia. Wlać na dno jeszcze 4 łyżki oleju i ułożyć w naczyniu zrumienione udka. Piec w gorącym piekarniku ok 45 minut, podlewając sosem z pieczenia