Przygotowanie
Rybę oczyścić, umyć, sparzyć. Odsączoną pokroić na dzwonka, natrzeć solą i skropić sokiem z cytryny. Blachę posmarować tłuszczem i ułożyć rybę. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, piec rybę ok. 30 minut
, przy czym zaglądając co chiwlę do niej,by polać ją wytwarzającym się sosem. Zarumienioną rybę wyłożyć na półmisek. Sos: Ogóreczki konserwowe pokroić w drobna kosteczkę, cebulki przekroić na ćwiartki. Jogurt wlać do miski, dodać 3 łyżki majonezu, 1 łyżkę śmietany i szczyptę kwasku. Czosnek zetrzeć lub wycisnąć za pomocą wyciskarki. Ogóreczki, cebulki i czosnek dodać do miski z rozrobinym: jogurtem, majonezem, śmietaną i kwaskiem. Wszystko dokładnie wymieszać. Dzwonka łososia polewać przygotowanym sosem.