facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Pierogi gruzińskie z baraniną

Przepis dodał: Daria

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

Składniki:
Ciasto:
40 dkg mąki pszennej
1 jajko
? szklanki wody mineralnej gazowanej
? szklanka mleka
2 łyżki oliwy
sól do smaku
Farsz:
20 dkg mięsa baraniego
2 łyżki posiekanej drobno zielonej cebulki
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka tartego imbiru
sól, pieprz

Przygotowanie

Mąkę przesiać i wymieszać z odrobiną soli. Mleko wymieszać z wodą mineralną. Składniki ciasta wrzucamy do malaksera, i mieszamy na wysokich obrotach. Po 2 min wyjmujemy doskonale wyrobione ciasto. Wyrabianie ręczne jest bardziej pracochłonne. Na stolnicy mieszamy wszystkie składniki ciasta do momentu aż będzie ono „odstawało” od dłoni.
Umyte i osuszone mięso zmielić wraz z obranym czosnkiem w maszynce do mięsa. Dodać zieloną cebulę, przyprawy, wymieszać.
Gotowe dzielimy na porcje (aby nie wysychało)  i za pomocą wałka rozwałkujemy płaty.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy zgrabne średniej wielkości krążki, nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem, brzegi podwijamy ku górze, starannie sklejamy karbujemy je palcami.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć pierogi, dodać olej, kilka łyżek wody, przykryć pokrywą lub folią aluminiową. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C, piec w nim pierogi przez 30 minut. Przed końcem pieczenia naczynie odkryć. Podawać z ulubionym, pikantnym sosem.

Ilość odsłon: 1096
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl