facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Piersi kurczaka ze smardzami

Przepis dodał: Alex

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

50g suszonych smardzów,
1 szklanka bulionu drobiowego,
4 łyżki masła,
1 cebula,
100g pieczarek,
szczypta tymianku,
1 szklanka śmietanki,
kieliszek brandy,
4 piersi kurczaka,
1 łyżka oleju słonecznikowego,
1/2 szklanki wytrawnego wina musującego,
sól ,
pieprz.

Przygotowanie

Smardze opłukać pod bieżącą wodą , w rondlu zagotować bulion , dodać smardze , pogotować chwilę , zdjąć z ognia , odstawić na godzinę. Smardze wyjąć , posiekać , zostawiając kilka w całości . Pieczarki i cebulę drobno posiekać , na patelni rozgrzać 2 łyżki masła , dodać cebulę , zeszklić , dołożyć smardze i pieczarki , smażyć około2 min , dolać brandy , doprawić tymiankiem , solą i pieprzem , wlać1/2 szklanki śmietanki i dusić kilkanaście minut , aż sos zgęstnieje , tworząc coś w rodzaju farszu . Każdą pierś naciąć , tworząc kieszenie , w które kłaść grzybowy farsz , kieszenie spiąć wykałaczkami . Rozgrzać resztę masła z olejem , włożyć piersi i smażyć ok. 8 min z każdej strony na średnim ogniu . Piersi wyjąć na talerz , na patelnię wlać wino i gotować , aż połowa płynu odparuje , dodać wywar spod smardzów , znów gotować , aż połowa odparuje , dodać resztę śmietanki , po 2-3 minutach dołożyć piersi i zachowane całe smardze , całość doprawić solą i pieprzem , gotować razem około 5 minut na malutkim ogniu i podawać .

Ilość odsłon: 711
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl