facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Piwo ciemne

Przepis dodał: gotowanie

Ocena

2,25 ( 4 głosów )

Składniki

1.2 l.jęczmienia
0.25 kg cukru
30 g.chmielu
5 ł. karmelu
10 l.wody
20 g.drożdży

Przygotowanie

Jęczmień zrumienić na patelni na kolor jasno brunatny, zemleć i gotować w 6 l wody przez 3 godz. Odstawić i dopełnić wodą (przegotowaną) do pierwotnej ilości. Osobno zrobić wywar z chmielu w 2 l wody, rozpuścić cukier w 3 l gorącej wody, wszystko razem zmieszać i ostudzić do temp. 22-25 °C. Dodać rozpuszczone w 1 szklance ciepłej wody drożdże oraz karmel i odstawić w lekko przykrytym naczyniu, napełnionym do 3/4 pojemności., w ciepłe miejsce na 24 godz. Następnie przecedzić piwo przez płótno do czystych butelek, napełniając je do 3/4 pojemności, zamknąć szczelnie metalowymi zakrętkami i odstawić do chłodnego pomieszczenia. Po 5-6 dniach będzie gotowe. Pić piwo o temp. 12-14°C.
Ilość odsłon: 2216
Musisz być zalogowany aby móc komentować

dodał: przetworeczki data dodania: 2010-02-11 13:41:05

świetny przepis polecam serdecznie
Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl