Pizza z mozzarellą i rukolą
Czas przygotowania
45 min.
Składniki
1 puszka krojonych pomidorów w puszce Valfrutta
300g mąki do ciasta na pizzę
1 opakowanie suchych drożdży
200 ml ciepłej wody
1 duża kulka sera typu mozzarella
100g rukoli
oliwa z oliwek Olitalia
sól i pieprz
Przygotowanie
- Wymieszaj w misce mąkę, dodaj drożdże i cztery łyżki stołowe oliwy. Dolej wodę i zagnieć ciasto na miękką i elastyczną masę. Możesz użyć do tego miksera. Przykryj miskę ściereczką z materiału i odłóż na godzinę, aby drożdże mogły urosnąć.
- Posyp blat mąką, aby ciasto się do niego nie kleiło. Rozłóż ciasto na blacie i rozwałkuj do grubości 0,5 cm.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj olejem. Rozłóż ciasto na blasze i rozsmaruj na nim równomiernie pomidory krojone. Na wierzchu ułóż pokrojony w cienkie plasterki ser. Dopraw całość solą i pieprzem oraz skrop oliwą z oliwek. Piecz w wysokiej temperaturze przez około 10 minut.
- Jeżeli spód pizzy jest zarumieniony, wyjmij ją z piekarnika. Udekoruj pizzę rukolą.
Ilość odsłon: 584