facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Placek z jabłkami i bitą śmietaną

Przepis dodał: Daria

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

mąka 750 gramów
masło 500 gramów
cukier 300 gramów
cukier waniliowy 2 sztuk
cytryna 1 sztuk
jabłka małe 2 kilogramów
sok z cytryny 4,5 łyżek stołowych
cukier puder 4 łyżek stołowych
bita śmietana 150 gramów
sól 1 szczypta

Przygotowanie


Kruszonka: masło stopić i lekko przestudzić. Przesianą mąkę wymieszać w misce z cukrem, szczyptą soli, skórką otartą z cytryny i cukrem waniliowym. Stopniowo dolewać stopione masło, dokładnie wymieszać mikserem na gładkie jednolite ciasto. Przykryć i włożyć na 30 minut do lodówki.

Oczyszczone jabłka pokroić na połówki, usunąć gniazda nasienne, na wypukłej stronie owocu zrobić kilkanaście płytkich nacięć, aby jabłka upiekły się równomiernie. Przygotowane owoce skropić 3 łyżkami soku z cytryny. Dużą blaszkę wyścielić papierem do pieczenia. na dnie rozłożyć 2/3 przygotowanej kruszonki, dobrze przyciskając. Spód obłożyć jabłkami(wypukłą stroną do góry) i posypać resztą kruszonki. Piec ok. 50 minut w 190 stopniach. Wystudzić.
Lukier: cukier puder utrzeć z pozostałym sokiem z cytryny. Polukrować ciasto, odstawić do zastygnięcia polewy.
Placek jabłkowy podawać z bitą śmietaną.

Ilość odsłon: 1296
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl