Przygotowanie
Kruszonka: masło stopić i lekko przestudzić. Przesianą mąkę wymieszać w misce z cukrem, szczyptą soli, skórką otartą z cytryny i cukrem waniliowym. Stopniowo dolewać stopione masło, dokładnie wymieszać mikserem na gładkie jednolite ciasto. Przykryć i włożyć na 30 minut do lodówki.
Oczyszczone jabłka pokroić na połówki, usunąć gniazda nasienne, na wypukłej stronie owocu zrobić kilkanaście płytkich nacięć, aby jabłka upiekły się równomiernie. Przygotowane owoce skropić 3 łyżkami soku z cytryny. Dużą blaszkę wyścielić papierem do pieczenia. na dnie rozłożyć 2/3 przygotowanej kruszonki, dobrze przyciskając. Spód obłożyć jabłkami(wypukłą stroną do góry) i posypać resztą kruszonki. Piec ok. 50 minut w 190 stopniach. Wystudzić.
Lukier: cukier puder utrzeć z pozostałym sokiem z cytryny. Polukrować ciasto, odstawić do zastygnięcia polewy.
Placek jabłkowy podawać z bitą śmietaną.