facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Placuszki grzybowe

Przepis dodał: Alex

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

boczek,
świeże pokrojone grzyby,
kminek,
pieprz,
sól,
mąka,
jajka,
mleko.

Przygotowanie

Słoninę albo kawałek boczku pokroić w kosteczki i usmażyć. Następnie dodać pokrojone grzyby ( świeże). Mogą to być różne grzyby a nawet mieszanka borowikowatych i grzybów blaszkowych. Smażoną mieszankę należy doprawić kminkiem, szczyptą pieprzu i solą. Dusić do momentu aż grzyby będą miękkie.

 

W międzyczasie należy przygotować z mąki, jajek i mleka - ciasto takie jak na “kapankę”. Uduszoną mieszankę należy wymieszać z ciastem - im więcej grzybów tym lepiej. Następnie z powstałej masy formuje się niewielkie placuszki, które łyżką należy kłaść na rozpalony na patelni olej. Placuszki opieka się z obu stron na złoty kolor. Jeżeli chcecie mieć placuszki bardziej pulchne do ciasta należy dodać tylko żółtka a oddzielone wcześniej białka ubić i dopiero w formie ubitego “ śniegu” delikatnie wymieszać z mieszanką ciasta i grzybów. Tak przygotowane placuszki można podawać i na gorąco i na zimno. Mam nadzieję, że potrawa będzie Wam smakować.

Ilość odsłon: 760
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl