facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Polędwica wołowa z octem balsamicznym

Przepis dodał: katarzyna_fly

Ocena

5,00 ( 1 głosów )

Składniki

Składniki (4-6 porcji):
700 g polędwicy wołowej
200 ml octu balsamicznego Ponti
150 ml wody
mąka do obtaczania
8 łyżek oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
4 łyżki masła
rukola lub szparagi
1 kg młodych ziemniaków
świeży tymianek
sól
pieprz

Przygotowanie

  • Polędwicę kroimy w plastry, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, otaczamy w mące.
  • Rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Smażymy mięso z obu stron. Podlewamy wodą, octem i dusimy ok. 10–15 minut, do odparowania wody i uzyskania odpowiadającej nam gęstości sosu. Na koniec dodajemy masło.
  • W międzyczasie ziemniaki obgotowujemy przez 5–6 minut. Odcedzone przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą, posypujemy tymiankiem i solą. Zapiekamy do miękkości w 200°C
    (ok. 25 minut lub do uzyskania rumianej skórki).
  • Mięso podajemy z sosem, ziemniakami i szparagami lub rukolą.
Ilość odsłon: 443
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl