Przygotowanie
1. Składniki marynaty połączyć, zagotować i ostudzić.
2. Przodek zająca porąbać, ułożyć w naczyniu i zalać zimną marynatą na 12 godzin.
3. Wyjąć z marynaty, opłukać i przełożyć do garnka, dodając liść laurowy, suszone grzyby, warzywa, ziele angielskie i gotować w niewielkiej ilości wody przez 1,5 godziny na małym ogniu (trzeba być przygotowanym nawet na 2 godziny gotowania, gdy zając okaże się dość stary i łykowaty).
4. Zająca obrać z kości i pokroić na kawałki.
5. Zrobić zasmażkę z masła i mąki. Rozprowadzić mlekiem i czerwonym winem, stale mieszając, aby nie porobiły się grudki, dołożyć wcześniej ugotowane i pokrojone w duże kawałki grzyby, a na koniec dodać pokrojone mięso z zająca.
6. Doprawić solą, pieprzem, dodać śmietanę i dusić razem przez 10 minut.
Podawać z kluskami drożdżowymi.