facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Potrawka z zająca ze świeżymi grzybami

Przepis dodał: Alex

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

Przodek z zająca w całości lub mrożone,
przednie elementy korpusu zająca,
marchew,
pietruszka,
seler,
liść laurowy,
2-3 ziarna ziela angielskiego,
3 kapelusze suszonych grzybów,
2 łyżki masła,
0,5 szklanki mleka,
1 szklanka śmietany,
0,5 kg świeżych grzybów (różnych),
0,5 szklanki czerwonego wina np. Merlot,
sól,
pieprz;

ponadto na marynatę:
1 szklanka wody,
1 szklanka octu winnego lub 0,5 szklanki spirytusowego,
1 cebula,
5 jagód jałowca,
1 liść laurowy

Przygotowanie

1. Składniki marynaty połączyć, zagotować i ostudzić.

2. Przodek zająca porąbać, ułożyć w naczyniu i zalać zimną marynatą na 12 godzin.

3. Wyjąć z marynaty, opłukać i przełożyć do garnka, dodając liść laurowy, suszone grzyby, warzywa, ziele angielskie i gotować w niewielkiej ilości wody przez 1,5 godziny na małym ogniu (trzeba być przygotowanym nawet na 2 godziny gotowania, gdy zając okaże się dość stary i łykowaty).

4. Zająca obrać z kości i pokroić na kawałki.

5. Zrobić zasmażkę z masła i mąki. Rozprowadzić mlekiem i czerwonym winem, stale mieszając, aby nie porobiły się grudki, dołożyć wcześniej ugotowane i pokrojone w duże kawałki grzyby, a na koniec dodać pokrojone mięso z zająca.

6. Doprawić solą, pieprzem, dodać śmietanę i dusić razem przez 10 minut.

Podawać z kluskami drożdżowymi.

Ilość odsłon: 1098
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl