facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Precle z sezamem

Przepis dodał: Marakuja

Ocena

5,00 ( 1 głosów )

Składniki

Z tej porcji wychodzi około 12 dużych precli

Kubek = 250 ml

Ciasto:

* 1 1/2 kubka ciepłej wody
* 1 duża łyżka cukru
* 2 łyżeczki soli
* 2 1/4 łyżeczki suchych drożdży
* 4 1/4 kubka mąki
* 5 łyżek masła rozpuszczonego
* 10 kubków wody + 2/3 kubka sody oczyszczonej do gotowania precli
* 1 żółtko + 1 duża łyżka wody
* Gruba sól i ziarna sezamowe do posypania precli
* Olej


Przygotowanie

W misce od elektrycznego robota ( ja mam Kitchen Aid) połączyć wodę, cukier, sól i drożdże. Poczekać 5 minut aż drożdże zaczną fermentować. Dodać mąkę i rozpuszczone masło. Robotem na małych obrotach wyrobić ciasto przez 5 minut, następnie zwiększyć obroty na średnie i wyrabiać następne 5 minut aż ciasto będzie elastyczne, gładkie i nie będzie się kleiło do ścisnek miski. Wyjąć ciasto z miski, miskę posmarować lekko olejem, włożyć ponownie ciasto do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie zagotować wodę z sodą. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Z  każdej części formować rulonik o dlugości 50 cm, oba końce podnieść do góry tworząc literę U. Następnie oba końce przepleść (raz) i przycisnąć je do podstawy litery U. Precel zrobiony!!!. To samo zrobić z pozostalymi rulonikami.
Płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia a papier posmarować lekko olejem.
Do gotującej się wody z sodą wkładac po jednym preclu i gotować każdy 30 sekund. Wykladać je na przygotowaną blaszkę. Żółtko roztrzepać z wodą i posmarować każdy precel. Na wierzchu posypać grubą solą i sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st C około 12 minut.

Ilość odsłon: 2931
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl