facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Przysmak z Lombardii, czyli Cielęcina w stylu ossobuco

Przepis dodał: katarzyna_fly

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Czas przygotowania

100 min.

Składniki

500 g cielęciny
1 mniejsza cebula
5 pędów selera naciowego
1 marchewka
przecier pomidorowy Valfrutta 500ml
1 cytryna
1 mniejsza pomarańcza
pęczek natki pietruszki
200 ml wina
400 ml bulionu mięsnego
mąka
oliwa z oliwek Extra Vergine Olitalia
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Pokrój cielęcinę w 5 plastrów, lekko oprósz mąką i obsmaż na oliwie z oliwek. Wyjmij mięso z patelni i wrzuć posiekaną cebulę, marchewkę i seler. Dodaj wino i pozwól mu odparować. Dodaj przecier pomidorowy oraz bulion, dopraw solą i pieprzem. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, zalej sosem z warzywami i piecz ok 1,5 godziny pod przykryciem w tem. 180oC.

Sparz cytrynę i pomarańczę, zetrzyj z nich skórkę i połącz z posiekaną natką pietruszki. Tak powstałą gremolatą posyp cielęcinę tuż przed podaniem.

Ilość odsłon: 349
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl