Przygotowanie
Pomidory umyć i pokroić w ósemki. Ogórek umyć, wydrążyć nasiona, przepołowić wzdłuż i pokroić na grube plastry. Ser rozkruszyć na większe kawałki lub pokroić w kostkę. Oliwki odsączyć z zalewy. Cebulę obrać i pokroić w cienkie całe lub pół plastry. Z papryki wyciąć środek z nasionami i pokroić na cienkie paski. Natkę pietruszki grubo posiekać. Do dużej miski włożyć porwane na duże kawałki liście sałaty, warzywa, oliwki, ser i pokruszone zioła. Posypać natką. Delikatnie wymieszać. Oliwę i sok z cytryny, sól oraz pieprz umieścić w małym słoiczku, następnie potrząsać przez chwilkę do połączenia się składników dressingu. Polać nim sałatkę. Podawać z pieczywem, opieczonym na grillu kromkami pszennego pieczywa lub chlebkiem pita.