Przygotowanie
1. Blachę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym.
2. Przebierz truskawki i podziel je na ćwiartki. następnie posyp je cukrem (2 łyżki) i pozostaw pod przykryciem na czas przygotowywania ciasta.
3. Utrzyj żółtka z połową cukru (50 g) na pulchną masę.
4. Białka ubij z resztą cukru na sztywna pianę i wmieszaj do masy żółtkowej. Dodaj przesianą mąkę i skrobię i ostrożnie wszystko razem wymieszaj.
5. Ciasto równomiernie rozprowadź na papierze pergaminowym i piecz w 180 st.C. na środkowym poziomie piekarnika przez ok 10 min.
6. Placek biszkoptowy wyrzuć na ściereczkę kuchenną i zostaw pod wilgotna ściereczką do lekkiego ostudzenia.
7. Zdejmij papier pergaminowy. Smietanę ubij z cukrem (2 łyżki) na sztywno. Rozsmaruj ją na placku biszkoptowym. Na warstwie śmietany równomiernie ułóż ćwiartki truskawek.
8. Zwiń placek z nadzieniem w roladę i oprósz ja cukrem pudrem.