Składniki
? 1 kg filetu z łososia
? 2 łyżki masła
? 1 mała cebula, pokrojona w kosteczkę
? 1 i 1/2 woreczka białego ryżu (150 g)
? 400 ml wrzącego bulionu jarzynowego
? 1/2 łyżeczki przyprawy kurkumy
? 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
? 2 łyżki posiekanego szczypiorku
? sok i starta skórka z 1/4 cytryny
? 240 g cienko pokrojonej szynki parmeńskiej (3 opakowania, każde po 80 g) lub szynki parmeńskiej na wagę
? 6 listków laurowych
? 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin + dodatkowo do serwowania
? sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
oraz:
sznurek wędliniarski,
6 kawałków po około 30 cm każdy
Dodatki:
sałata z miodowym sosem winegret lub warzywa z wody