Przygotowanie
1. Opieńki dobrze odsączyć z octu.
2. Cebulę pokroić w piórka lub grubą kostkę.
3. Połączyć opieńki z cebulą, dodać utarty czosnek, pieprz (tego ostatniego nie żałować). Dodać olej i wymieszać.
4. Sałatkę pozostawić na pół godziny w lodówce.
5. Podawać z ciemnym chlebem i mocną “sołtysówką”.
Opieńka miodowa występuje bardzo licznie na Podlasiu. Kto nigdy nie widział zbioru opieńki powinien na przełomie września i października wybrać się do Puszczy Białowieskiej na szosę prowadzącą z Hajnówki do Białowieży. Gdy w oznaczone miejsce podjeżdża samochód skupujący grzyby, z mglistego o tej porze roku lasu, jak na komendę, wychodzą ludzkie zjawy. To zbieracze objuczeni opieńkami. Skup trwa w zależności od obfitości zbiorów od kilkunastu do kilkudziesięciu minut, po czym samochód odjeżdża, a grzybiarze znikają w lesie. Wszystko odbywa się w ciszy z rzadka przerywanej ludzkimi głosami. Jest to doprawdy zjawisko z pogranicza świata namacalnego i magicznego.