facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Sałatka młynarza z Homot

Przepis dodał: Alex

Ocena

5,00 ( 4 głosów )

Składniki

2 szklanki marynowanych opieniek,
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
3 łyżeczki oleju lnianego,
pół łyżeczki cukru,
pieprz,
sól do utarcia czosnku

Przygotowanie

1. Opieńki dobrze odsączyć z octu.

2. Cebulę pokroić w piórka lub grubą kostkę.

3. Połączyć opieńki z cebulą, dodać utarty czosnek, pieprz (tego ostatniego nie żałować). Dodać olej i wymieszać.

4. Sałatkę pozostawić na pół godziny w lodówce.

5. Podawać z ciemnym chlebem i mocną “sołtysówką”.

 

Opieńka miodowa występuje bardzo licznie na Podlasiu. Kto nigdy nie widział zbioru opieńki powinien na przełomie września i października wybrać się do Puszczy Białowieskiej na szosę prowadzącą z Hajnówki do Białowieży. Gdy w oznaczone miejsce podjeżdża samochód skupujący grzyby, z mglistego o tej porze roku lasu, jak na komendę, wychodzą ludzkie zjawy. To zbieracze objuczeni opieńkami. Skup trwa w zależności od obfitości zbiorów od kilkunastu do kilkudziesięciu minut, po czym samochód odjeżdża, a grzybiarze znikają w lesie. Wszystko odbywa się w ciszy z rzadka przerywanej ludzkimi głosami. Jest to doprawdy zjawisko z pogranicza świata namacalnego i magicznego.

Ilość odsłon: 1157
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl