Przygotowanie
Kapustę umyć, posztkować. Wrzuć do osolonego wrzątku,
gotować przez 5 -6 minut, osączyć.
Ogórki pokroić w krążki. Pomidory umyć, przekroić na pół,
usunąć pestki, pokroić w kostkę. Ser pokruszyć.
Wszystkie składniki włożyć do dużej miski, ewentualnie
dosolić, dodać trochę białego pieprzu, wymieszać.
Sałatkę przełożyć do salaterki. Polać śmietaną i posypać
drobno posiekaną natką.
Ocet lub sok z cytryny wymieszać z solą i pieprzem,
następnie ubijając trzepaczką do piany dodać stopniowo
oliwę i musztardę.Sos mieszać tak długo, aż wszystkie
składniki dokładnie się połączą. Dodać bardzo drobno
posiekaną papryczkę i zioła, sól i pieprz. Wymieszać.
Sos podać osobno.