facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Sernik wiedeński

Przepis dodał: Babcia Kazimiera

Ocena

5,00 ( 1 głosów )

Składniki

1 kg sera tłustego mielonego,
8 jaj,
2 czubate łyżki mąki pszennej,
1 szklanka cukru,
mała torebka cukru waniliowego lub zapach waniliowy,
3 łyżki roztopionego masła,
1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
otarta skórka z 1 cytryny,
1/2 szklanki rodzynek.

Przygotowanie

Żółtka utrzeć z połową cukru i połączyć z serem, otartą skórką z cytryny i roztopionym masłem. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, na koniec dodając resztę cukru. Delikatnie połączyć z masą serową, dodać przesianą mąkę i bakalie , delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej mąką lub bułką tartą. Piec 60 min w 160 st. C. Po upieczeniu i ostygnięciu wyłożyć sernik i posypaś cukrem pudrem.

Ilość odsłon: 1084
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl