facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Śledzie z grzybami po litewsku

Przepis dodał: Alex

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

1/2 kg śledzi Matjes,
2 garście grzybów suszonych (najlepiej prawdziwki),
3 średnie cebule,
pieprz mielony,
papryka ostra,
sól do smaku.

Przygotowanie

Śledzie wymoczyć przez ok. pół godziny w wodzie i następne pół godziny w mleku. Osuszyć i pokroić w poprzeczne paski szerokości ok. 2 cm. W tym samym czasie namoczyć grzyby. Cebule pokroić w talarki i zeszklić na rozgrzanym oleju, wyjąć, na pozostałym po smażeniu tłuszczu udusić grzyby, przyprawiając je solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną przyprawy Maggi w płynie. Grzyby wystudzić i wymieszać w salaterce ze śledziami i cebulą, dodać ostrej papryki według upodobania. Całość zalać olejem i wstawić na noc do lodówki.

Sposób podania: Na zimno, jako przekąska, z dodatkiem pieczywa. Potrawa jest najlepsza na drugi, trzeci dzień.

Ilość odsłon: 1242
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl