facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Sos włoski do ryb

Przepis dodał: Daryjek

Ocena

3,00 ( 2 głosów )

Składniki

15 dag pomidorów,
pęczek włoszczyzny,
3 łyżki oleju lub oliwy,
cebula ( 50 g. ),
ząbek czosnku,
listek laurowy,
po gałązce tymianku, oregano i rozmarynu,
sól,
pieprz,
cukier,
20 g. świeżego imbiru,

POZA TYM :
4 porcje filetów z mintaja,
jajko,
4 łyżki mąki,
sól,
pieprz,
40 g. tłuszczu do smażenia.

Przygotowanie

Pomidory zanurzyć we wrzątku, obrać ze skórki, pokroić w

kostkę. Cebulę i włoszczynę obrać, umyć i również pokroić

w kostkę.

Filety umyć, osuszyć, posolić, popieprzyć, obtoczyć w

mące. Zanurzyć w lekko ubitym jajku. Smażyć w gorącym

tłuszczu na złoty kolor ( każdą stronę 2-3 minuty).Odstawić

w ciepłe miejsce.

Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać zmiażdżony

ząbek czosnku, włoszczyznę, a na końcu pomidory i

przyprawy. Dusić 20 minut na małym ogniu.

Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce przykrytej folią

aluminiową ( lub pergaminem ), papier zdjąć i utarty imbir

delikatnie zeskrobać nożem. Dodać do sosu. Sos

przyprawić pieprzem, solą i szczyptą cukru.Polać nim rybę.

 

NASZA RADA :

Sos włoski można podawać także z filetami z kurczaka.

Ilość odsłon: 943
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl