Przygotowanie
Rozgrzać olej na teflonowej patelni. Wrzucić pokrojony drobno czosnek. Wylać zawartość puszek pomidorów (także z sokiem) Na średnim ogniu doprowadzic do wrzenia i tak gotować przez jakiś czas. Po odparowaniu połowy wody z pomidorów, dodać pierwszą porcję wszystkich przypraw, gotowac dalej.
W między czasie wrzucić makaron na osolony wrzątek. Ugotować go al dente.
zetrzeć ser na małych oczkach tarki.
Sprawdzić co się dzieje na patelni i kiedy woda dalej odparuje, dodać ponownie przyprawy do smaku. Tym razem już tylko bazylie, paprykę słodką i odrobinę ostrej, nie przedobrzyć z solą.
Na talerzach rozłożyć pierwszą warstwę startego sera, nastepnie gotowy, odcedzony makaron, potem znow ser, a na to sos, który łatwo poznać, ze jest dobry, jeśli woda całkowcie z niego odparuje. Posypać danie ponownie serem.