facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Steki z jelenia z sosem bearneńskim

Przepis dodał: Babcia Kazimiera

Ocena

5,00 ( 1 głosów )

Składniki

600 g combra jelenia
masło
1 cebula
1 łyżka estragonu
1 łyżka bazylii
grubo zmielony czarny pieprz
1 łyżeczka octu winnego
2 łyżki białego wina
2 żółtka
sól
4 plastry ananasa
musztarda
olej spożywczy

Przygotowanie

Roztopić 100 g masła, odszumować, trochę ostudzić obrać, pokroić w drobną kostkę 1 małą cebulę i razem z posiekanymi listkami estragonu i bazylii (po 1 łyżce), grubo zmielonym czarnym pieprzem, 1 łyżeczką octu winnego, 2 łyżkami białego wina doprowadzić do wrzenia, potem gotować około 5 minut, następnie trochę ostudzić, dodać 2 żółtka i w kąpieli wodnej podgrzewać wszystko razem stale ubijając, aż masa zgęstnieje, wtedy zdjąć garnek z ognia, wmieszać po trochu (nie przerywając ubijania) roztopione masło.

Sos doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i do czasu podania trzymać w cieple.

Osaczyć 4 plastry ananasa (z puszki), 600 g combra jelenia opłukać pod bieżącą zimną wodą, obsuszyć, obrać z błon, pokroić na plastry około 3 cm grubości, lekko je rozpłaszczyć i posmarować 1 łyżką musztardy, rozgrzać 3 łyżki oleju spozywczego, steki obsmażać na brązowo po 6 minut z każdej strony, oprószyć solą i pieprzem, roztopić trochę masła, obsmażyć na nim plastry ananasa na kolor złocistobrązowy i podać ze stekami oraz sosem bearneńskim.

Ilość odsłon: 695
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl