facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Strucel ziemniaczany z opieńkami

Przepis dodał: Alex

Ocena

5,00 ( 1 głosów )

Składniki

1 kg gotowanych ziemniaków,
1 kg opieńków,
2 jaja,
1 cebula,
2 łyżki niewędzonej bryndzy,
1 szklanka mąki,
sól,
pieprz,
2 łyżki masła

Przygotowanie

1. Opieńki (same kapelusze), oczyścić, opłukać i wrzucić na wrzątek, gotować ok. 20 minut. Wylać na sito, przelać wrzątkiem i pozostawić do odcieknięcia.

2. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na 1 łyżce masła. Dodać grzyby, jajko i ser. Posolić, popieprzyć, wymieszać.

3. Ugotowane poprzedniego dnia i dobrze wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Na stolnicy posypanej mąką wymieszać ziemniaki z 1 łyżką masła i 1 jajem, posolić ok. pół łyżeczki. Szybko zagnieść ciasto, nie wyrabiać tylko dobrze połączyć składniki, bowiem im dłużej wyrabiać tym bardziej się “leje”. Ostrożnie rozwałkować na placek grubości pół centymetra.

4. Farsz wyłożyć na ciasto, zwinąć. Strucel ułożyć w wąskiej, podłużnej formie, posmarować masłem i upiec w dobrze nagrzanym piekarniku na złoty kolor. Podawać z surówką z pora.

Ilość odsłon: 1268
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl