facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Świąteczny sandacz lub szczupak z grzybami

Przepis dodał: Alex

Ocena

5,00 ( 1 głosów )

Składniki

1 sandacz lub szczupak wagi 1,5-2 kg
2 łyżki octu,
5 dkg suszonych grzybów,
500 ml śmietany,
2 żółtka,
2 łyżki mąki,
1 szklanka wywaru z warzyw,
sól,
pieprz,
masło do posmarowania naczynia

Przygotowanie

1. Rybę oczyścić, umyć, pokroić w dzwonka, usunąć kręgosłup, skropić octem i pozostawić na pół godziny.

2. Namoczone wcześniej grzyby ugotować, wywar przecedzić, a grzyby pokroić w paski.

3. Kawałki ryby ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem, posypać solą i pieprzem. Podlać wywarem z warzyw i piec pod przykryciem 20 min. w temp. 180-200° C.

4. Śmietanę rozmieszać z mąką, żółtkami, grzybami i wywarem z grzybów. Po 20 min. zdjąć pokrywkę, zalać rybę tą mieszaniną i piec dalej bez przykrycia jeszcze przez 30 minut w temp. 100°C.

5. Podawać na gorąco z ziemniakami z wody.

Ilość odsłon: 928
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl