facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Szaszłyki z paluszkami surimi i sałatką na ciepło

Przepis dodał: katarzyna_fly

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Czas przygotowania

40 min.

Składniki

Składniki:
250 g paluszków surimi
1 pierś z kurczaka (ok. 300 g)
1 średnia cukinia
małe pomidorki (ok. 250 g)
700 g ugotowanych ziemniaków (w mundurkach)
500 g fasolki szparagowej ugotowanej al dente
kilka moreli, fig
100 g szpinaku baby
100 g sera z niebieską pleśnią
garść orzechów włoskich
3 łyżki bułki tartej
zioła prowansalskie
sól, pieprz

Składniki na cytrynowy dressing:
4 łyżki oliwy Olitalia
1 cytryna
świeża bazylia
sól, pieprz


Przygotowanie

1. Kurczaka umyj, oczyść z błon, pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i łyżką oliwy. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.

2. Cukinie pokrój w kostkę.

3. Paluszki surimi pokrój w ok. 2 cm kawałki.

4. Owoce pokrój w grubsze kawałki.

5. Nadziewaj naprzemiennie: paluszki, pomidory, cukinię, owoce, kurczaka na patyczki do szaszłyków. Grilluj na patelni grillowej ze wszystkich stron.

6. Ziemniaki obierz ze skórki, pokrój. Fasolkę pokrój. Rozgrzej 4 łyżki oliwy, przełóż ziemniaki, smaż kilka minut często mieszając. Dodaj fasolkę i smaż 3–4 minuty mieszając. Na koniec dodaj bułkę tartą, sól, pieprz. Mieszając zarumień całość.

7. Szaszłyki podawaj z ziemniaczaną sałatką, porcją szpinaku, sera oraz orzechów.

8. Całość skrop dresingiem. Skórkę z cytryny zetrzyj na drobnych oczkach. Połącz oliwę ze skórką, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, bazylią. Wymieszaj. Polej danie tuż przed podaniem.

 

Ilość odsłon: 64
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl