facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Sznycle cielęce z pieczarkami

Przepis dodał: Daryjek

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

4 porcje: 40 dag górki cielęcej, 25 dag pieczarek (lub grzybów leśnych), cebula, 3 łyżki, masła, łyżka oleju- pół szklanki śmietany 12-proc. ząbek czosnku, natka pietruszki sól, pieprz

Przygotowanie

Mięso umyj, osusz, oczyść z tłuszczu i pokrój na 4 kotlety. Czosnek obierz, przekrój i natrzyj nim z obu stron kotlety. Mięso rozbij tłuczkiem na grubość około 1 cm. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Cebulę obierz, pokrój w talarki, potem usmaż na rozgrzanym oleju. Teraz dodaj pieczarki i smaż wszystko przez chwilę na dużym ogniu. Gdy grzyby puszczą sok, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem jeszcze przez 8-10 minut. Kotlety smaż na gorącym maśle po 3-4 minuty z każdej strony, po czym przełóż na ogrzany półmisek. Pieczarki przypraw do smaku solą i pieprzem. Zdejmij z ognia i wymieszaj ze śmietaną. Ponownie podgrzej, nie dopuszczając do zagotowania. Sznycle polej sosem pieczarkowym, udekoruj gałązkami natki. Resztę sosu podaj w sosjerce. Cielęcinę należy rozbijać tłuczkiem bardzo ostrożnie - najlepiej przez kawałek folii spożywczej - aby nie uszkodzić delikatnego mięsa.

 

Ilość odsłon: 681
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl