Przygotowanie
Tłuszcz na szynce naciąć w kratkę. 2 ząbki czosnku obrać, rozetrzeć z łyżeczką soli, przyprawą do pieczeni i rozgniecionymi ziarnami jałowca. Mieszanką natrzeć szynkę i zesznurować. Włożyć do garnka, przykryć i wstawić na noc do lodówki.
Jabłka umyć, obrać i podzielić na ćwiartki. Podgrzać galaretkę z porzeczek i posmarować szynkę, oprószyć grubo mielonym pieprzem i chili. Na wierzchu rozkruszyć liść laurowy. Cebulę obrać, podzielić na ćwiartki. Szynkę włożyć do brytfanny, obok ułożyć ćwiartki cebuli, nieobraną główkę czosnku, rozmaryn i skropić oliwą.
Piec w temp. 180°C. Po 30 min odwrócić mięso, ułożyć dookoła jabłka, podlać sosem z pieczenia. Przykryć folią aluminiową, piec jeszcze 1,5 godz. Wyjąć mięso i jabłka. Z czosnku wyłuskać miąższ, zmiksować z sosem z pieczenia. Podawać z jabłkami i sosem.