facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Szynka pieczona z rozmarynem

Przepis dodał: Wiola S.

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

* 2 kg szynki wieprzowej z tłuszczykiem
* 2 łyżki Przyprawy do pieczeni
* 2 duże jabłka
* 2 ząbki i główka czosnku
* średnia cebula
* 3 gałązki rozmarynu
* 10 ziaren jałowca
* 3 łyżki galaretki z czerwonych porzeczek
* 1/2 łyżeczki chili
* 2 łyżki oliwy
* liść laurowy
* po łyżeczce soli i pieprzu

Przygotowanie

Tłuszcz na szynce naciąć w kratkę. 2 ząbki czosnku obrać, rozetrzeć z łyżeczką soli, przyprawą do pieczeni i rozgniecionymi ziarnami jałowca. Mieszanką natrzeć szynkę i zesznurować. Włożyć do garnka, przykryć i wstawić na noc do lodówki.

Jabłka umyć, obrać i podzielić na ćwiartki. Podgrzać galaretkę z porzeczek i posmarować szynkę, oprószyć grubo mielonym pieprzem i chili. Na wierzchu rozkruszyć liść laurowy. Cebulę obrać, podzielić na ćwiartki. Szynkę włożyć do brytfanny, obok ułożyć ćwiartki cebuli, nieobraną główkę czosnku, rozmaryn i skropić oliwą.

Piec w temp. 180°C. Po 30 min odwrócić mięso, ułożyć dookoła jabłka, podlać sosem z pieczenia. Przykryć folią aluminiową, piec jeszcze 1,5 godz. Wyjąć mięso i jabłka. Z czosnku wyłuskać miąższ, zmiksować z sosem z pieczenia. Podawać z jabłkami i sosem.

Ilość odsłon: 689
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl