facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Tarta Rajski Granat

Przepis dodał: Alex

Ocena

4,50 ( 2 głosów )

Składniki

Owoc granatu,
Ciasto:
250 g mąki,
125 g masła,
sól,
2 łyżki oliwy,
pół szklanki wody
Krem waniliowy:
1,5 opakowania budyniu waniliowego,
szklanka cukru,
kostka masła (200 g),
0,5 l mleka

Przygotowanie

Ciasto: siekamy masło z mąką, dodajemy oliwę, dwie szczypty soli i wodę (około pół szklanki - tyle, ile wchłonie ciasto, by było zwarte). Szybko zagniatamy, formujmy kulę i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkowujemy, wkładamy do formy i nakłuwamy, aby się nie wybrzuszyło. Pieczemy 20 min w temperaturze 180°C.
Krem: w szklance mleka rozrabiamy budyń, a resztę zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozprowadzony budyń i ciągle mieszamy, aż zgęstnieje (użyliśmy podwójnej ilości budyniu w stosunku do mleka, nie trzeba będzie więc długo czekać). Gdy budyń ostygnie, ucieramy go w mikserze z masłem i cukrem. Gotową masę nakładamy na upieczoną i ostudzoną tartę. Posypujemy pestkami granatu.

Ilość odsłon: 1204
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl