Przygotowanie
Ciasto kruche:
- Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i pokrojone na kawałki masło. Siekać masło razem z mąką nożem na malutkie kawałeczki, zagarniając mąkę do środka. Dodawać po łyżce wody, szybko zagnieść ciasto i uformować kulę. Można też mąkę z solą wsypać do miski miksera i za pomocą mieszadła rozdrabniać masło z mąką, dodać wodę, jeszcze chwilę miksować, wyłączyć mikser i zlepić składniki w kulę. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1/2 godziny.
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto rozwałkować na lekko posypanej mąką stolnicy na placek o średnicy około 35 cm. Z ciasta wyciąć 6 kółek o średnicy większej niż średnica foremki. Wyłożyć nim dokładnie foremki (zamiast palcami ciasto najlepiej dociskać do foremki ulepioną z niego kulką). Nożem wyrównać wystające brzegi z ciasta, spód ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika na 25 minut lub do czasu aż ciasto lekko się zarumieni.
Farsz:
- W międzyczasie rozgrzać oliwę na dużej patelni z przykrywką i smażyć pora oraz paprykę aż zmiękną, przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. W połowie smażenia dodać rozmaryn, patelnię przykryć i warzywa jeszcze poddusić do miękkości. Doprawić solą oraz pieprzem.
- Foremki wyjąć z piekarnika, temperaturę podnieść do 200 stopni. Foremki z ciasta napełnić połową farszu z papryki i pora, dodać ser kozi, przykryć resztą farszu i oliwkami. Wstawić ponownie do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 10 - 15 minut, aż ciasto będzie złociste a ser lekko roztopiony. W międzyczasie w większej misce przygotować miodowy sos winegret, dodać poszarpaną sałatę, wymieszać przed samym podaniem. Tartaletki ułożyć na talerzach, podawać z sałatą.