Przygotowanie
Do gotującej wody wsypujemy cukier, masło, ocet i całość wymieszaj. Do gotowania najlepiej używać garnka o grubym dnie, by masa się nie przypaliła.
Następnie dodajemy barwnik spożywczy i wymieszaj. Całość gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, do czasu, aż cukier się rozpuści. Kiedy cukier się rozpuści gotujemy mieszankę jeszcze przez dziesięć minut w temperaturze 150oC. Ważne: po rozpuszczeniu cukru nie mieszamy polewy pozwalając by nieco stężała.
Kiedy minie dziesięć minut sprawdzamy, czy polewa jest już gotowa: do miseczki z zimną wodą wlewamy trochę karmelu - jeśli natychmiast stwardnieje, polewa jest gotowa.
Po przygotowaniu polewy ściągamy garnek z ognia i czekamy, aż znikną bąbelki z powierzchni.
W umyte i osuszone jabłka wbijamy do połowy drewniane patyczki (mogą być także patyczki lekarskie). Jabłka maczamy w karmelu, tak by nadmiar skapnął z powrotem do garnka. By uczynić słodką warstwę twardszą, zanurzamy jabłka w lodowatej wodzie (by była bardzo zimna można dorzucić trochę lodu). Potem przekładamy jabłka na tacę wyłożoną papierem do pieczenia i czekamy, aż masa stwardnieje.
Polewę, można wykonać w różnych kolorach używając spożywczych barwników. Można użyć też "czystego" karmelu lub w innych wersjach polewy czekoladowej. By uzyskać ciekawszy efekt, jabłka można posypać dodatkowo wiórkami kokosowymi, ozdobami do ciast lub drobno posiekanymi orzechami.