facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Toffee Apples - Jabłka w kuszącej oprawie

Przepis dodał: Daria

Ocena

4,00 ( 4 głosów )

Składniki

9 małych lub średnich jabłek
4 szklanki (1 kg) cukru
250g masła
4 łyżki octu winnego
4 łyżki wrzącej wody
0.5 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego

Przygotowanie

Do gotującej wody wsypujemy cukier, masło, ocet i całość wymieszaj. Do gotowania najlepiej używać garnka o grubym dnie, by masa się nie przypaliła.

Następnie dodajemy barwnik spożywczy i wymieszaj. Całość gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, do czasu, aż cukier się rozpuści. Kiedy cukier się rozpuści gotujemy mieszankę jeszcze przez dziesięć minut w temperaturze 150oC. Ważne: po rozpuszczeniu cukru nie mieszamy polewy pozwalając by nieco stężała.

Kiedy minie dziesięć minut sprawdzamy, czy polewa jest już gotowa: do miseczki z zimną wodą wlewamy trochę karmelu - jeśli natychmiast stwardnieje, polewa jest gotowa.

Po przygotowaniu polewy ściągamy garnek z ognia i czekamy, aż znikną bąbelki z powierzchni.

W umyte i osuszone jabłka wbijamy do połowy drewniane patyczki (mogą być także patyczki lekarskie). Jabłka maczamy w karmelu, tak by nadmiar skapnął z powrotem do garnka. By uczynić słodką warstwę twardszą, zanurzamy jabłka w lodowatej wodzie (by była bardzo zimna można dorzucić trochę lodu). Potem przekładamy jabłka na tacę wyłożoną papierem do pieczenia i czekamy, aż masa stwardnieje.

Polewę, można wykonać w różnych kolorach używając spożywczych barwników. Można użyć też "czystego" karmelu lub w innych wersjach polewy czekoladowej. By uzyskać ciekawszy efekt, jabłka można posypać dodatkowo wiórkami kokosowymi, ozdobami do ciast lub drobno posiekanymi orzechami.

Ilość odsłon: 1519
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl