facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Tort czekoladowy z czekoladowym kremem

Przepis dodał: Qba

Ocena

5,00 ( 2 głosów )

Składniki

# składniki
# Ciasto:
#
# 1/2 szklanki mleka
# 10 dag gorzkiej czekolady
# 25 dag masła
# 4
jajka
# 1 szklanka cukru
# 1 opakowanie cukru waniliowego
# 1 opakowanie proszku do pieczenia (15 g)
# 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
# 1 1/2 szklanki mąki pszennej
# 5 łyżek gorzkiego kakao
# szczypta soli
#
# Krem:
#
# 1/2 litra śmietany kremówki 36%
# 40 dag gorzkiej czekolady
# 2 śmietan-fixy
#
# Do nasączenia i przybrania:
#
# 150 ml whisky
# bita śmietana "śnieżka"
# gorzkie kakao
# 1/2 tabliczki startej białej czekolady

Przygotowanie

Sposób przygotowania Czekoladę do ciasta drobno posiekać i rozpuścić w gorącym mleku caly czas mieszając. Odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodawać po jednym jajku i łyżce mąki ziemniaczanej. Resztę mąki wymieszać z mąką pszennej, proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Wlać mleko z czekoladą i dokladnie wymieszać. Tortownicę (24-26 cm) wysmarować masłem i wlać do niej ciasto. Piec ok. 1 godziny w temp. 175 st. Przed końcem pieczenia przykryc pergaminem. czekoladę do kremu połamać na kawałeczki i rozpuścić w miseczce ustawionej na garnku z gotujacą się wodą. Śmietanę podgrzać i do ciepłej przełożyć rozpuszczoną czekoladę. Cały czas podgrzewając mieszać az masa stanie się jednolita. Nie można dopuścić do zagotowania śmietany. Masę ostudzić i włożyć na 2 godziny do lodówki. Wystającą kopułkę ciasta ściąć i zetrzeć na tarce. Tort przekroić na 3 placki, mocno nasączyć whisky i wokół spodu zapiąć obręcz od tortownicy. Czekoladową śmietanę ubić na sztywno, dodając śmietan-fixy. Tort przełożyć kremem, posmarować wierzch. Wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie zdjąć obręcz, posmarować boki tortu pozostałym kremem. Startymi okruszkami oblepić bok tortu. Wierzch posypać startą białą czekoladą i ozdobić kleksami z bitej śmietany. Każdy kleks posypać kakao.

Ilość odsłon: 2581
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl