facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Tortilla z ziemniakami. Kuchnia meksykańska.

Przepis dodał: Migotka

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

* 3/4 kg ziemniaków
* 2 cebule
* 1/2 szklanki oliwy
* 15 dag mrożonej fasolki szparagowej
* 2 strąki czerwonej papryki
* 6 jajek
* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
* szczypta tymianku
* sól
* 2 łyżki czarnych oliwek

Przygotowanie

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na cienkie plasterki. Cebule obrać, pokroić w krążki. Oliwę (1 łyżkę odłożyć) rozgrzać na patelni (o wysokich brzegach), przesmażyć cebulę i ziemniaki. Posolić, smażyć, aż ziemniaki będą miękkie.

Fasolkę wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 5 minut, odcedzić. Strąki papryki umyć, oczyścić z nasion, pokroić na kawałki.

Jajka wbić do dużej miski, posolić, roztrzepać. Wrzucić ziemniaki z cebulą, fasolkę szparagową i paprykę, oprószyć tymiankiem i solą, całość wymieszać (delikatnie, by ziemniaki się nie rozpadły).

Łyżkę oliwy rozgrzać na czystej patelni, wlać masę, wyrównać, smażyć kilka minut, aż jajka się zetną. Placek ostrożnie odwrócić na drugą stronę, dosmażyć. Posypać natką, pokroić na kawałki. Podawać z czarnymi oliwkami, na ciepło lub na zimno.

Ilość odsłon: 762
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl