facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Wołowina duszona z warzywami i ziołami

Przepis dodał: Olga

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

wołowina 70 dekagramów
cebula 2 sztuk
papryka kolorowa 3 sztuk
mąka 1 łyżek stołowych
olej 2 łyżek stołowych
wino czerwone wytrawne 0,5 szklanek
tymianek gałązki 2 sztuk
bazylia gałązki 2 sztuk
oregano gałązki 2 sztuk
cząber gałązki 2 sztuk
estragon gałązki 2 sztuk
szałwia gałązki 2 sztuk
rozmaryn gałązki 3 sztuk
czosnek 3 ząbki
pomidory 2 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania

Przygotowanie

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry, a potem w paski. Oprószyć maka. Oczyszczoną cebulę pokroić na talarki, a oczyszczone z pestek papryki pokroić w paski. W płaskim szerokim rondlu rozgrzać olej, włożyć cebulę i podsmażyć na złoty kolor. Dodać mięso, a gdy się zrumieni ze wszystkich stron, włożyć paprykę. Smażyć razem, mieszając, przez 5 minut, podlać winem, dodać gałązki ziół, doprawić zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. gdy mięso będzie miękkie, dodać obrane ze skórki i pokrojone w cząstki pomidory, dusić razem przez 10 minut. Udekorować świeżymi ziołami i podawać z ryżem lub ziemniakami.

Ilość odsłon: 2174
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl