Przygotowanie
małe miseczki czy filiżanki żaroodporne ustawić na blasze "do góry nogami". Piec rozgrzac do 220°C. Płat francuskiego ciasta kupnego rozwalkowac do 1.5 wielkości (np. 20 cm brzeg bedzie mial 30 cm), utrzymujac ksztalt prostokata. Pokroic ciasto na kwadraty (wilekosc zalezy od miseczek). Kwadraty ukladac na miseczkach i delikatnie zagiać w dół, żeby przybraly kształty miseczek, ale nie dotykaly blachy. Tak upiec.
Osobno usmażyc smardze na maśle z odrobina pietruszki i czosnku. Usmażyc osobno cienko pokrojona cebule aż stanie się zlota. Kazda miseczkę z ciasta ułożyć na ładnym talerzyku, na dno ułożyć łyżkę usmażonej cebuli, na to 2-3 łyzki usmazonych smardzy. Posypac świeżo i grubo zmielonym czarnym pieprzem.